Julkaistu 8 vuotta sitten
maanantai, 30.5.2016

Hirvi vs. ajoneuvo- hirvikolarissa häviää molemmat osapuolet

Hirvikolarit – Hirvi vs. ajoneuvo,  yleisesti voidaan todeta, että molemmat osapuolet häviävät tässä taistelussa. Vuosittain sattuu yli 1500 hirvikolaria, joista suurin osa hämärän ja pimeän aikaan. Hirvikolarit ovat valitettavan yleisiä, mutta vakuutuksien näkökulmasta suhteellisen yksinkertaisia. Yllättäen ongelmia seuraa siitä, että vahinkoa yritetään välttää.

Hirven väistäminen

Kaskoissa oleva hirviturva (nimi voi vaihdella) korvaa yhteentörmäyksen hirvieläimen kanssa. Bonusmenetyksiä ei hirviturvan osalta tule. Tähän asti kuulostaa järkevältä, mutta vakuutusehdoissa on juuri maininta yhteentörmäyksestä. Eli hirvi ja ajoneuvo ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Miten tilanne, jossa kuljettaja onnistuu välttämään törmäyksen?

Tämä ei yleisesti kuulu hirviturvaan. Korkeimman oikeuden päätös vuodelta 2007 vahvistaa tämän skenaarion. Hirven väistäminen ei kuulu hirviturvaan. Kolarointiturvaan sisältyy myös tieltä suistuminen, mutta kaikki kaskot eivät tätä pidä sisällään. Nopeasti voisi kuvitella, että sitten minun kannattaa osua hirveen, etten menetä bonuksia ja saan korvauksen. Tätä ei tietenkään suositella ja onneksi myös ihminen pyrkii luonnollisesti välttämään tällaisia tilanteita.

Miksi hirven väistäminen ei kuulu hirviturvaan?

Yksi syy tähän on, että on lähes mahdotonta todistaa tieltä suistumisen johtuvan juuri hirvestä. Eli hirviturvaa olisi potentiaalisesti helppo käyttää vakuutuspetoksissa ja väittää väistäneensä hirveä, kun löytää itsensä ojasta.

Yhteenveto taistelusta:

  • Älä kokeile tätä, koska tulokset eivät miellytä ketään
  • Vakuuta autosi oikein myös tieltä suistumisen varalta
  • Ole valppaana ratissa

Turvallisia ajoja!

Lue myös liikennevakuutuskeskuksen (LVK) juttu hirvivahingoista.

Lue Omameklarin artikkeli tuulilasivahingoista.

Hirvi vs. ajoneuvo, Vakuutusmeklari Omameklari

Avainsanat: , , , ,