Julkaistu 1 vuosi sitten
tiistai, 18.4.2023

Auto jökötti pukkien päällä ilman renkaita

Matti yllättyi keväisenä aamuna töihin lähtiessään, kun hänen auto jökötti pukkien päällä ilman renkaita. Varkaat olivat ahkeroineet yön aikana pientaloalueella laajemminkin. Jopa asuntojen pihoilla ja ulkoterasseilla oli kierretty ja kerätty siellä vaihtoa odottaneita auton renkaita kyytiin.

Rengasvarkauksissa tapahtuukin selkeä piikki keväisin, kun renkaidenvaihtosesonki on kuumimmillaan. Varkaudet ovat muuttuneet ammattimaisemmiksi ja suurin osa renkaista anastetaan erilaisista varastoista. Häkkivarastot ovat kohteista helpoimpia, koska ne ovat yleensä valvomattomia ja renkaat ovat usein hyvin näkyvillä. Yhä useammin käy kuitenkin kuten Matille, että omistaja löytää autonsa ilman renkaita, pukkien päälle röyhkeästi jätettynä. Varastettu tavara päätyy pimeille markkinoille tai nettikauppaan, usein myös ulkomaille.

Rengasvarkauksia voi kuitenkin ennaltaehkäistä. Yksi hyvä tapa on suosia lukkopultteja, joita käytetään tavallisten kiinnityspulttien tapaan. Lukkopultin saa avattua vain yksilöidyllä avainhylsyllä. Kahden eri sarjan lukkopulttien käyttäminen johtaa tehokkaasti varkausyrityksestä luovuttamiseen. Lisäksi arvokkaat kevytmetallivanteet kannattaa merkata kaiverruksella, mikä hankaloittaa vanteiden jälleenmyyntiä merkittävästi. Omistajan on myös syytä tietää autonsa renkaiden perustiedot; merkki, malli ja koko, ilman näitä tietoja varkaiden jäljille on mahdotonta päästä.