Julkaistu 6 vuotta sitten
perjantai, 26.8.2016

Voiko intohimo kilpa-autoiluun ja vieläpä menestyminen lajissa olla koodattuna geeneihin sukupolvesta toiseen? Grönholmien ralliperheen esimerkin valossa vastaus voi olla vain kyllä!
Perheen ensimmäinen ralliautoilija oli Ulf Grönholm. Hän kilpaili ralliautoilun yleisessä luokassa vuodesta 1967 alkaen ja saavutti ensimmäiset merkittävät voittonsa muutamaa vuotta myöhemmin. Ulf Grönholm voitti urallaan mm. rallin Suomen mestaruuden kaksi kertaa lukuisten muiden voittojen ja palkintosijoitusten ohella. Menestyksekäs ralliura päättyi traagiseen tapaturmaiseen kuolemaan Hankirallin yöllisessä viimeistelyharjoituksessa Kirkkonummella 1981 kilpa-auton törmättyä pimeänä parkissa olleeseen aura-autoon. Törmäyksen johdosta Grönholmin kuljettama Fiat syttyi räjähdysmäisesti palamaan ja sekä Grönholm että hänen kartanlukijansa Bob Rehnström menehtyivät välittömästi.

Grönholm ralleissa

Ulf Grönholmin traaginen kohtalo ei estänyt perheen seuraavan sukupolven rallilegendan syntymistä. Ulfin poika Marcus ”Bosse” Grönholm aloitti moottoriurheilijan uransa niin ikään vuonna 1981, joskin motocrossilla. Rallin pariin hän siirtyi parin vuoden kuluttua loukattuaan polvensa motocrossissa. Marcus Grönholmin ansiolista ralliautoilun parista on todella vaikuttava. Hän on rallin kaksinkertainen maailmanmestari ja hän on eniten rallin MM-osakilpailuvoittoja saavuttanut suomalainen. Voittoja ja palkintosijoja kertyi aktiivivuosilta 1989 – 2007 lukuisia. Vuonna 2007 Marcus Grönholm teki kovan päätöksen ja päätti aktiiviuransa rallin parissa. Hän kuitenkin ajoi satunnaisia kisoja tämän jälkeenkin. Hänet palkittiin ansaitusti Urheilugaalassa vuonna 2008 esimerkillisen loistavasta ja pitkästä urheilu-urasta.

Täysin poissa rallikuvioista Marcus Grönholm ei kuitenkaan ole. Marcuksen poika ja Ulfin pojanpoika Niclas Grönholm on valinnut isän ja isoisän esimerkkiä noudattaen autourheilu-uran haettuaan ensin vauhtia hyökkääjänä Espoon Kiekkoseurassa. Vaikka isä Marcus on tietenkin mukana ”kätilöimässä” seuraavan sukupolven tulevaa rallilegendaa, ei kolmannen sukupolven kuljettajan rooli ole helppo. Odotuksia on ladattu kaikista mahdollisista suunnista ja on kova haaste lunastaa nuo kaikki. On varmasti kiehtovaa, mutta samalla kovin haastavaa kilpailla isä Marcuksen vanhoja kilpakumppaneita vastaan! Kokemusta kuitenkin on jo karttunut ja sitä karttuu koko ajan lisää. Niclas Grönholm on ajanut mm. jokamiehenluokkaa, Crosscartia sekä Rallicrossin SM-sarjaa. Hän voitti kaudella 2014 Rallicrossin SM-pronssia Autokrossi-luokassa. Kaudella 2015 hän voitti Suomen Mestaruuden Super Car –luokassa. Kuluvalla kaudella Niclas on mukana rallicrossin MM-sarjassa. Uusin Grönholmien rallitähti tekee vahvasti tuloaan!

Niclas ja Marcus Grönholm

Niclas ja Marcus Grönholm

Maailma tarvitsee esikuvia ja huippu-urheilijat ovat sitä parhaimmillaan, tämän Grönholmit ovat jo kolmessa sukupolvessa osoittaneet. On hienoa voida myötäelää urheilijoiden saavutuksia niin kansakuntana kuin yksilönäkin. Harvoin kuitenkaan tullaan ajatelleeksi millainen riskisijoitus on valita huippu-urheilu uraksi. Valintaan sisältyy monenlaisia riskejä, niin terveydellisiä, henkisiä kuin taloudellisiakin. Huippu-urheilijaksi haluavia on aina enemmän kuin huippu-urheilijaksi päätyviä. On kuitenkin hienoa, että halukkaita huipulle riittää. Esikuvia tarvitaan aina.

Kuvien lähteet: www.rallisport.net, www.hs.fi
Lähteet: moottoriurheilu.tv,rallisport.net, yle.fi, hs.fi, iltasanomat.fi, iltalehti.fi

Avainsanat: