Julkaistu 2 vuotta sitten
perjantai, 4.2.2022

Lumen pudotus on taas ajankohtainen asia. Lunta on saatu tänä talvena koko Suomeen ja viimeaikaiset myrskytuulet on myös kinostanut lunta katoille. Pian kevätaurinko alkaa lämmittää päivälämpötiloja plussan puolelle, jolloin katoilla olevat lumimassat tiivistyvät ja keräävät painoa, kun ne päivällä sulavat ja yöllä jäätyvät. Lisäksi raskas lumi lähtee helpommin putoamaan katolta, kun lämpötila lähenee nollaa ja riski sille, että henkilöitä tai omaisuutta jää putoavan lumen alle kasvaa merkittävästi. Lain mukaan lumikuorman seuraaminen ja sen asianmukaisesta poistamisesta huolehtiminen on kiinteistön omistajan vastuulla. Vakuutukset ei lähtökohtaisesti korvaa jään tai lumen painosta tai liikkumisesta aiheutuvia vahinkoja, lumikuormien vähentäminen katoilta onkin taas ajankohtaista.

Lumikuormat aiheuttavat vaaratilanteita erityisesti kattopinnaltaan suurissa rakennuksissa. Herkimpiä vaurioitumiselle ovat laajarunkoiset rakennukset, joissa on pitkän jännevälin kattorakenteita kuten suuret kauppaliikkeet, urheiluhallit, ratsastusmaneesit ja maataloustuotantorakennukset. Katon epäsymmetrisen muodon tai rakennuksen sijainnin takia lumi saattaa kinostua katolle hyvinkin epätasaisesti, jolloin lunta kannattaa poistaa, jotta rasitus jakautuu katolla tasaisesti. Asuinrakennuksissa suurin riski lumikuormasta ei ole yleensä katon kestokyky, mutta paikalliset suuret kuormat voivat vahingoittaa kattovarusteita tai aiheuttaa vuotoriskin. Varsinkin jiirit, kattoikkunat ja läpiviennit kinostavat usein lunta, ja ne kannattaakin suojata lumiesteillä.

Lumen poisto kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Jos kuitenkin päätät poistaa lunta itse katolta, täytyy asianmukaiset suojavarusteet, kuten turvavaljaat olla kunnossa. Ympäristön turvallisuudesta tulee niin ikään huolehtia mm. asianmukaisilla puomituksilla ja turvanauhoilla, jos pudotuspaikka on sellainen, että riski henkilövahingoille on olemassa. Alhaalla tulisi olla vähintään yksi henkilö varmistamassa, että suljetulle lumenpudotusalueelle ei pääse kukaan ulkopuolinen.

Painava lumi rikkoo vuosittain myös mm. kevyempiä katoksia, kasvihuoneita ja veneitä, joten muistathan lumen pudotuksen näidenkin osalta.

Lue myös juttumme ”myrskyvahinko voi yllättää”.

Lue myös FINEN juttu lumivahingoista.

Lumen pudotus, Vakuutusmeklari Omameklari