Julkaistu 7 kuukautta sitten
maanantai, 30.10.2023

On taas viimeiset hetket ennen talvea laittaa kesämökki talvikuntoon ennen pakkasia ja ehkäistä näin vuotovahinkoja.

Riittävä lämmitys talvellakin ehkäisee tehokkaasti vuotovahinkoja kesämökillä, kun vesiputket ja lvi-laitteet eivät pääse jäätymään ja sen seurauksena halkeamaan. Riittävä peruslämpö suojelee myös mökin sähkölaitteita ja estää kosteuden aiheuttamia oikosulkuja. Vakuutusyhtiöiden suojeluohjeissa määritetään riittävä peruslämpö, josta tulee huolehtia, yleisesti se on vähintään +12 astetta. Lisäksi tulee huolehtia riittävästä ilman kierrosta eri huoneiden ja tilojen välillä.

Jos mökki on käytössä myös talvisin, sähkölämmityksen tueksi kannattaa harkita ilmalämpöpumppua. Ilmalämpöpumpuissa on kosteusvahti, joka ilmoittaa tekstiviestillä, jos mökin lämpötilaa pitää nostaa. Talvikaudella ilmalämpöpumppu ei kuitenkaan yksin riitä lämmönlähteeksi.

Tiloja on valvottava riittävästi kylmänäkin vuodenaikana. Jos rakennus jätetään ilman riittävää lämmitystä ja valvontaa, johtoverkko ja siihen liittyvät laitteet on tyhjennettävä vedestä.

Vuotovahinkoja voi aiheuttaa myös vaurioitunut kattorakenne. Edellisen talven jäljiltä katolla saattaa olla erilaisia lumen ja jään aiheuttamia vaurioita ja pahimmassa tapauksessa ne käyvät ilmi vasta, kun katto on taas lumen ja jään peittämä. Tämän seurauksena sulamisvedet voivat tulla rakenteista läpi tai ne valuvat pitkin julkisivua vahingoittaen sitä. Tarkista syksyllä siis katon rakenteista vesikaton ja savupiipun kunto sekä tiivistykset ja puhdista vesikourut puiden lehdistä ja muista roskista.

Muistathan siis laittaa kesämökkisi talvikuntoon välttyäksesi vuotovahingoilta.

Kesämökki talvikuntoon, Vakuutusmeklari Omameklari