Julkaistu 1 vuosi sitten
keskiviikko, 22.3.2023
Kevätjäällä liikkuminen turvallisesti
Aurinkoiset päivät houkuttelevat jäälle liikkumaan. Turvallinen kevätjäällä liikkuminen edellyttää kuitenkin valveutuneisuutta mahdollisista vaaran paikoista ja pelastautumistaitoja jos jää pettääkin alta. Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä arvaamattoman. Puikkoontunut jää on kuin astuisi juomapillien päälle ja keväällä jää voikin pettää kulkijan alla jopa 30 senttimetrin vahvuisena. Vielä aamulla kulkijan kestänyt jää voi jo puolen päivän aikaan olla hengenvaarallisen heikkoa. Jäähän tulevat halkeamat heikentävät jään kantavuutta ja halkeamista jään päälle nouseva vesi ja lumi muodostavat sohjoa, joka pakkasella jäätyy kohvaksi. Huokoisen ja hauraan kohvajään kantavuus on vain noin puolet vahvan teräsjään kantokyvystä.
Turvalliseen jäällä liikkumiseen voi varautua monella tavalla. Kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit ovat jokaisen jäällä liikkujan minimivarustus. Ilman terävää apuvälinettä itsensä vetäminen takaisin liukkaalle jäälle on äärimmäisen vaikeaa. Lisäturvaa tuo metallipäinen jääsauva, sillä voi kävellessä tai luistellessa kokeilla jään kestävyyttä. Hädän tullen sauvasta on myös apua itsensä ja toisten auttamisessa.
Jäällä liikkuessa selässä olisi hyvä olla reppu, joka on pakattu kelluttavaksi ja jossa on lantiovyö, sekä mahdollinen haararemmi. Hätätilanteessa avantoon pudonnut saa hyvän kellutusavun, kun kaikki repussa olevat varusteet on pakattu vesitiiviisti muovikasseihin ja reppu pysyy tiukasti paikallaan. Helposti käden saataville kannattaa pakata myös pilli. Jäihin pudotessa sen ääni kuuluu huutoa kauemmaksi ja siihen jaksaa puhaltaa vielä silloinkin, kun voimat eivät enää riitä huutamiseen. Kännykkä kannattaa pakata vesitiiviisti ja säilyttää lähellä vartalon lämpöä. Puhelimeen on hyvä myös ladata 112-sovellus, joka voi auttaa paikantamaan sijainnin hätätilanteessa ja siten helpottaa pelastajien työtä.
Jos putoat jäihin
1. Rauhoita itsesi.
2. Huuda heti apua.
3. Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset, ellet muuten pääse ylös.
4. Riko jäätä edeltäsi kyynärpäilläsi niin pitkälle kuin se särkyy.
5. Ota naskalit käsiin, kohota uintipotkuilla itsesi vaaka-asentoon ja naskaleilla vetäen ponnista itsesi jään päälle.
6. Kieri, ryömi ja konttaa kunnes olet varmasti kestävällä jäällä.
7. Hakeudu nopeasti lämpimään ja vaihda kuivat vaatteet päälle