Julkaistu 8 vuotta sitten
perjantai, 6.5.2016

Milloin urheilun ja harrastukset pitää erikseen vakuuttaa?

Kannattaa muista urheilun ja harrastuksien vakuuttaminen. Näin MM-kisojen avauspäivänä on hyvä nostaa esille myös omien harrastusten ja liikkumisen vakuuttaminen. Monet suomalaiset ovat vakuuttaneet itsensä tapaturmavakuutuksella, joka periaatteessa on hyvä asia, mutta valitettavan usein turva on liian suppea. Tämän perusvakuutuksen toinen ääripää on yksittäisten ruumiinosien vakuuttaminen. Jalkapalloilijat vakuuttavat jalkojaan, artistit takapuoliaan, formulakuskit peukaloitaan ja näyttelijät vartaloitaan. Näiden huipuksi on arvioitu Messin jalkojen olevan vakuutettuna 750 miljoonasta eurosta ja vakuutuksen maksavan vuosittain puolen miljoonan ja miljoonan väliltä. Jokin ratkaisu näiden väliltä on varmasti paras vaihtoehto.

Lisenssi- ja tapaturmavakuutukset

Yksi yleinen vaihtoehto on ottaa lisenssivakuutus, joka kattaa tietyn urheilulajin. Tätä vaihtoehtoa tarjotaan lisenssin ostamisen yhteydessä. Ryhmävakuutuksen tavoin toimiva vakuutus on suhteellisen edullinen, mutta varsinkin lapsilla se voi luoda päällekkäistä vakuutusturvaa. Lisäksi enimmäiskorvaukset voivat jäädä liian pieniksi, jos esimerkiksi joudutaan tekemään useampia leikkauksia vamman takia.

Yleisin rajoitus tapaturmavakuutuksen ja lisenssivakuutuksen osalta on itse tapaturman määritelmä. Yleisesti ottaen vaaditaan ulkoapäin tulevaa tapahtumaa, eli pelkkä kropasta kuuluva poks ei tarkoita tapaturmaa. Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa olet lenkillä ja polvesta kuulu rusahdus. Tämä ei yleisesti ottaen ole tapaturma, koska tapahtumaan ei liity ulkoista tekijää. Jos taas kaadut lenkillä ja lyöt polvesi maahan, niin tämä taas kuuluu tapaturmavakuutukseen. Ulkoinen tekijä on tässä tapauksessa isku maahan ja tapaturma aiheutuu sen johdosta. Fine on antanut hyvät yleiset ohjeistukset tapaturmavakuutuksesta ja sen määritelmästä

Katsotaanko harrastus kilpaurheiluksi?

Jos tarvitset harrastukseen lisenssin, niin todennäköisesti tarvitset myös vakuutuksen, joka kattaa harrastuksen. Ongelmallisia tilanteita syntyy, kun urheilua harrastetaan seurassa, mutta lisenssiä ei välttämättä tarvita. Tällaisen urheilun vakuuttaminen riippuu vakuutusyhtiöstä ja kannattaa aina varmistaa, kattaako oma vakuutus tällaista toimintaa. Esimerkiksi maratonin juokseminen voidaan katsoa kilpaurheiluksi, jos tarjolla on vain kilpasarja ja osallistut siihen. Tässä on otettava huomioon, kuuluuko harjoittelu kilpaurheiluun (maratoniin) vakuutukseen vai ei?

Vakuutusyhtiöillä on tarjolla laajempia vakuutuksia, jotka kattavat vahinkoja laajemmin kuin tavallinen tapaturmavakuutus. Lähtökohtaisesti kannattaa ottaa huomioon omat liikkumistottumukset ja harrastukset. Aktiivisten liikkujien kannattaa harkita laajempaa vakuutusta ja kiinnittää ehtoihin erityistä huomiota.

Tarkoitus ei ole pelotella pysymään neljän seinän sisällä, vaan tiedostamaan mahdolliset riskit urheiluun liittyen.

Lue seuraava artikkeli tuulilasivakuutuksesta
Lue edellinen artikkeli pysäköidyn auton vahingoista

Avainsanat: , , ,