Julkaistu 5 kuukautta sitten
tiistai, 30.1.2024

Mikä on terveysselvitys ja mihin sitä tarvitaan? Terveysselvitys on osa henkilövakuutuksen hakuprosessia, ja se vaikuttaa vakuutuksen myöntämiseen.

Vakuutusyhtiö pyytää sinulta terveysselvitystä, kun haet esimerkiksi henkivakuutusta, sairauskuluvakuutusta, vakavan sairauden vakuutusta tai työkyvyttömyysvakuutusta. Selvityksessä annat tiedot terveydestäsi, elintavoistasi ja sairauksistasi. Täytä selvitys huolellisesti, sillä se vaikuttaa siihen, myönnetäänkö vakuutus ja millaiset ehdot sille asetetaan.

Terveysselvityksen perusteella vakuutusyhtiö arvioi vakuutuksen myöntämistä ja selvittää, onko terveystiedoissasi jotakin huomioitavaa. Mahdolliset sairaudet tai aiempi hoito voivat johtaa rajoitusehtoihin vakuutusehdoissa. Rajoitusehto voi olla joko pysyvä tai määräaikainen ja voi liittyä esimerkiksi tietyn sairauden kulujen korvauksiin.

Vakuutusyhtiö voi myös kieltäytyä myöntämästä vakuutusta terveydentilaan liittyvien syiden perusteella tai korottaa vakuutusmaksua tilapäisesti tai pysyvästi. Vakuutusyhtiö tiedottaa näistä päätöksistä vakuutetulle terveysselvityksen käsittelyn jälkeen. On tärkeää tarkistaa mahdolliset rajoitukset ja selvittää, miksi vakuutushakemus on hylätty, jos asia ei ole sinulle selvä.

Terveysselvitys tehdään yleensä sähköisesti vakuutusyhtiön verkkopalvelussa, mutta mahdollista on myös paperilomakkeen käyttö. Sähköinen selvitys on nopeampaa, ja terveystietoja käsittelevät vain ne henkilöt, joilla on siihen oikeus vakuutusyhtiössä.