Julkaistu 4 kuukautta sitten
torstai, 4.4.2024

Mökkikauden alkaessa tarkastetaan muutama tärkeä juttu

Mökkikauden alkaessa tarkastetaan muutama tärkeä juttu, jotta mökkeilyä voidaan jatkaa turvallisesti ja mukavasti taas syksyyn saakka.

Katto ja rännit

Vuotava katto voi aiheuttaa isoja kustannuksia, kun vettä valuu väärään paikkaan. Siksi katon kunto on syytä tarkastaa joka kevät kattomateriaalista riippumatta. Tarkasta, että pellit ovat kunnolla kiinni, tiilet paikoillaan tai kattohuopa ehjä. Kattotarkastuksen yhteydessä tarkastetaan myös rännit ja poistetaan sinne mahdollisesti kertyneet roskat.

Vesiputket

Jos mökille tulee vesi, vesiputkien kunto tarkastetaan keväisin, kun hana kytketään ensimmäistä kertaa päälle. Tarkastus tehdään valvotusti valuttamalla reilusti vettä ja seurataan, ettei liitoksista tihku vettä ulos.

Talviasukit häädetään ulkotiloihin

Mökistä suojaa talvelta on saattanut hakea hiiret, hyönteiset ja muut pienet eläimet. Ne on voinut jättää jälkeensä paitsi ulosteita, rikki purettuja sähköjohtoja tai nakerreltuja rakenteita. Mahdolliset kulkureitit sisälle on syytä tukkia, häätää muurahaiset ja hyönteiset ja käyttää tarvittaessa hiirenloukkuja. Kevätsiivouksen yhteydessä on hyvä muistaa olla imuroimatta jyrsijöiden jätöksiä, vaan poistaa ne märällä rätillä ja desinfiointiaineella. Imurointi levittää virtsapölyä ilmaan, mikä voi levittää myyräkuumetta. Kaikki sähköjohdot ja kaasuletkut kannattaa tarkastaa ja rikkoutuneet uusia.

Aloita lämmitys varovasti

Mökki ja tulisijat on talven jäljiltä useimmiten kylmät ja kosteat. Lämmittäminen on syytä aloittaa varovasti, ettei tulisijaan ja hormiin tulisi halkeamia. Myös nuohouksesta on huolehdittava, jotta voidaan ennaltaehkäistä nokipaloja. Nuohous tulee tehdä vähintään kerran kolmessa vuodessa, ellei mökki ole ympärivuotisessa käytössä. Nuohoojan on hyvä tarkastaa nuohouksen yhteydessä myös hormin ja savupiipun kunto.

Paloturvallisuus

Palovaroittimien patterit tarkastetaan joka kevät ja käsisammuttimet sen kyljessä olevan tarkastusvälin mukaisesti. Mökille kannattaa hankkia lisäksi sammutuspeitteitä ja häkävaroitin.

Etelä-Suomessa jäille ei ole enää asiaa, mutta pohjoisessa jäätä vielä riittää. Lue turvallisesta kevätjäillä liikkumisesta aiempi juttumme täältä.