Julkaistu 8 vuotta sitten
keskiviikko, 20.4.2016

Oikeusturvavakuutuksen korvaukset ja rajoitukset voivat yllättää

Oikeusturvavakuutuksen korvaukset ja rajoitukset voivat yllättää. Vakuutuksen tarkoitus on tuoda turvaa mahdollisten riitatilanteiden varalta, joista yleisimmät syntyvät kiinteistökauppojen yhteydessä. Oikeusturvavakuutuksesta on myös apua, jos joutuu rikoksen uhriksi.

Tämä kuulostaa siis periaatteessa hyvältä, mutta oikeusturvavakuutus on malli esimerkki siitä, miten vakuutusyhtiöt ovat heikentäneet ehtoja ja jättäneet vakuutuksen 1990-luvulle. Rajoitusehtojen lista on sen verran kattava, että nopeasti voisi todeta vakuutuksen olevan varsin hyödytön.

Vanhoina hyvinä päivinä ennen pankkien ja vakuutusyhtiöiden fuusioitumista oikeusturvavakuutus korvasi omat ja vastapuolen kulut, vaikka oikeus olisi tuominnut sinut syylliseksi. Kyseisen rajoituksen selittäminen onnistuu kuitenkin vakuutusyhtiöiden puolesta helposti. Miksi muiden vakuutuksenmaksajien pitäisi maksaa syyllisten oikeudenkäyntikuluja? Näin muotoiltuna rajoitus kuulostaa oikeudenmukaiselta, mutta oikeuteen menevissä riitatilanteissa harvoin syyllinen osapuoli on tiedossa.

Jos olet varma syyttömyydestä tai valmis ottamaan riskin kustannuksista, niin pääset pohtimaan seuraavaa vakuutuksen rajoitusta. Tämä on vakuutuksen korvauskatto, joka on yksityishenkilöiden oikeusturvavakuutuksissa 8 500 euroa. Tästä oma osuutesi on vähintään 200 euroa tai 15% kuluista. Tämä korvauskatto on ollut sama jo 20 vuotta.

Sitten voimme laskea, että paljonko asianajaja tai lakimies veloittaa omista palveluistaan. Ilman tarkempia faktoja tämä palvelu maksaa muutamia satasia tunnilta.

Eli ennen vakuutuksen käyttämistä sinun on pohdittava, että korvaako oikeusturvavakuutus sinun vahingon ja miten laajasti.  Tilanteet, jossa vakuutus on hyödyllinen on siis rajattu taitavasti kattamaan vain pieniä vahinkoja. Toki myös isommat vahingot kuuluvat vakuutuksen piiriin, mutta jos oikeudenkäyntikulut ovat hometaloriidassa 100 000 euroa, niin 8 500 euron korvauskatto ei paljoa lämmitä.

Tutustu myös Minilexin juttu oikeusturvavakuutuksesta.

Katso seuraava artikkeli pysäköidyn auton vahingoista
Lue myös edellinen artikkeli Suomen vakuutusmarkkinoista

Oikeusturvavakuutuksen korvaukset ja rajoitukset, Vakuutusmeklari Omameklari

Avainsanat: , , ,