Julkaistu 3 kuukautta sitten
keskiviikko, 7.2.2024

Pienyrittäjän ansiotaso sairausloman aikana

Pienyrittäjän ansiotaso sairausloman aikana voi vaihdella paljonkin riippuen siitä, miten yrittäjä on asiaan varautunut. Yrittäjä on useimmiten yrityksensä tärkein voimavara ja pidempi sairausloma voi horjuttaa koko yrityksen toimintaa. Sairausloman ajalta maksetaan Kelan sairauspäivärahaa, tai jos kyseessä on työtapaturma, päiväraha maksetaan yrittäjän tapaturmavakuutuksesta, sen ollessa voimassa. Joka tapauksessa päiväraha perustuu yel-työtuloon ja jos yel-työtulo on vähän alakanttiin määritelty, kannattaa miettiä lisäturvaa vakuutuksen kautta. Näin voidaan säästää myös yrityksen varoja, kun yrittäjän ei ole pakko nostaa sairausajan palkkaa yrityksestä pärjätessään päivärahan turvin.

Ohimenevän työkyvyttömyyden vakuutus korvaa päivärahaa sairauslomapäiviltä vakuutussopimuksessa sovitun vakuutusmäärän mukaisesti ja korvaus on veronalaista tuloa. Ohimenevän työkyvyttömyyden päivärahalla ei ole vaikutusta muiden korvauksien määriin, kuten esimerkiksi Kelan sairauspäivärahoihin. Vakuutusmäärän ja omavastuuajan voi sopia vakuutusyhtiön kanssa joustavasti. Korvausta maksetaan yleensä vakuutuksen voimassaoloaikana 365 päivältä, mutta vakuutukseen voi sopia myös 730 päivän korvausajan.

Esimerkkitapauksessa peltisepänliikettä yhden työntekijän kanssa pyörittävä tuore yrittäjä Seppo putosi eräänä päivänä tikkailta omakotitalon räystästöiden yhteydessä. Sepolta murtui pohjeluu, joka piti leikata ja sairauslomaa aiheutui tasan neljä viikkoa. Seppo oli toiminut yrittäjänä vuoden verran ja palkannut ainoan työntekijänsäkin vasta hiljattain. Vaikka töitä riitti ihan kivasti, oli yrityksen talous vielä tiukoilla. Näin ollen Seppo oli sopinut eläkevakuutusyhtiönsä kanssa, että yel-työtulo määritetään aluksi 20 000 euroon ja nostetaan sitä sitten, kun taloustilanne paranee.

Vahinkovakuutusyhtiö maksoi Sepolle päivärahaa yrittäjän tapaturmavakuutuksesta perustuen eläkevakuutusyhtiön kanssa määritettyyn yel-työtuloon. Siten päiväraha oli 1/360 osa yel-työtulon määrästä eli Sepon tapauksessa 55,56€ päivässä miinus verot. Sepolla oli kuitenkin ohimenevän työkyvyttömyyden vakuutus voimassa. Omavastuuaika siinä oli 9 vuorokautta ja näin ollen Seppo sai tästä vakuutuksesta päivärahaa lisää 19 vuorokaudelta, 100€ päivässä miinus verot. Vakuutus nosti siis merkittävästi Sepon ansiotasoa sairausloman aikana ja sovitut työt tuli hoidettua pienillä viiveillä työntekijän toimesta.  

Lue myös juttumme pysyvän työkyvyttömyyden vakuutuksesta täältä.