Julkaistu 2 viikkoa sitten
torstai, 6.6.2024

Uudistettu liikennevakuutuslaki tuo liikennevakuutettavien sähköisten liikkumisvälineiden piiriin kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat sekä moottoriajoneuvot, joiden paino on yli 25 kg tai rakenteellinen nopeus ylittää 25 km/h. Rakenteellinen nopeus tarkoittaa laitteen valmistajan tai maahantuojan määrittämää nopeutta. Itse tehty laitteen säätäminen kulkemaan korkeintaan 25 km/h ei poista vakuuttamisvelvollisuutta.

Vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle on rajattu sähköavusteiset pyörät, jotka vaativat polkemista liikkumiseen, ja joissa moottorin avustus kytkeytyy pois 25 km/h nopeudessa. Näiden pyörien moottorin suurin sallittu teho on 250 W.

Liikennevakuutuskeskus suosittelee, että kaikki sähköpyörätuolin tai senioriskootterin omistajat selvittävät omien liikkumisvälineidensä vakuutustarpeet.

Liikennevakuutuksen hankkimiseksi tarvitset laitteen tekniset ja yksilöivät tiedot. Laitteet yksilöidään esimerkiksi runkonumeron tai valmistenumeron avulla. Usein sähköisiin liikkumisvälineisiin liittyy mobiilisovellus, jossa laitteelle on annettu yksilöivä tunnistenumero tai vastaava tieto. Mitä tarkemmin osaat antaa laitteen tiedot vakuuttamisen yhteydessä, sitä tarkemmin vakuutusyhtiö osaa hinnoitella liikennevakuutuksen.

Liikennevakuutuskeskus neuvoo ottamaan kuvan vakuutuskirjasta tai vakuutusyhtiön verkkopalvelusta laitteen vakuutuksesta, että voit osoittaa vakuuttaneesi oman sähköisen liikkumisvälineesi liikennevakuutuksella.

Sähköiset liikkumisvälineet ovat käyttökiellossa, ellei niillä ole liikennevakuutusta, mikäli vakuutus on pakollinen. Vakuuttamattomalla laitteella liikuttaessa voi seurauksena olla vakuuttamattomuusmaksu.

Lisää tietoa Liikennevakuutuskeskuksen sivuilla.