Julkaistu 7 vuotta sitten
maanantai, 19.12.2016

Joulu, kynttilät ja keittiö
Nappaa tästä talteen vuodenvaihteen turvallisuusvinkit. Tulipalot alkavat useimmiten keittiöstä ja joulun aikaan tulipaloja syttyy kappalemääräisesti eniten joulukynttilöistä. Perinteisiä kynttilöitä käyttäessä tulee olla erityisen varovainen ja sisätiloissa kynttilää ei saa jättää hetkeksikään ilman valvontaa.

Ulkolyhtyjä käytettäessä tulee varmistaa riittävä etäisyys lähimpiin rakennuksiin, ajoneuvoihin tai muuhun omaisuuteen. Sijoita ulkolyhty AINA tukevasti palamattomalle alustalle.

Joulu on kokkauksen aikaa, joten pidä sammutuspeite ja sammutin hyvin saatavilla. Joulukinkkua paistettaessa rasvapalot ovat hyvin yleisiä, joten on tärkeää tietää kuinka toimia palon sattuessa.

HUOM! Älä koskaan yritä sammuttaa rasvapaloa vedellä, vaan tee se sammutuspeitteellä tai vastaavalla tukahduttamalla. Vesi saa palavan rasvan räiskymään ja aiheuttaa palovammoja.

Tarkista palovaroittimen toiminta
Joulun aika ja vuodenvaihde on myös hyvää aikaa kodin turvallisuusteoille, kuten tarkastaa palovaroittimien toimivuus. Eri malleissa on erilaisia testaustapoja. Useimmiten löytyy nappi mistä varoittimen toimivuutta voi testata. Lisätietoa palovaroittimista ja niiden käytöstä löydät osoitteesta http://www.pelastustoimi.fi/turvatietoa/esta-palon-leviaminen/paloturvallisuuslaitteet/palovaroitin

Huolla autosi ennen matkaa ja ota malttia mukaan joukkoliikenteeseen
Usein jouluna matkustetaan sukuloimaan tai viettämään jonnekin ”valmiille” kodin ulkopuolista Joulua. Tärkeää on että menopeli kestää matkan ja siksi liikkuessasi autolla pidempiä matkoja suosittelemme huoltamaan auton ennen matkaa – varsinkin jos autolla liikutaan normaalisti lyhempiä matkoja.

Minimissään kannattaa tehdä normaalit tarkastukset huoltokirjan mukaisesti auton nesteistä ja pyyhkijöiden kunnosta ennen matkalle lähtöä.

Vaikka vakuutukset matkanteon katketessa ovat kunnossa, on joululiikenteessä myös hinausautojen kapasiteetti koetuksella ja vaarana pitkäkin odotus jos matkanteko jostain syystä katkeaa. Tällöin on tärkeää että autosta löytyy jokaiselle matkustajalle lämmin vaatekerta ja kunnon talvikengät.

Joulun liikenteeseen suosittelemme varaamaan kylliksi aikaa, meitä on suuri joukko tien päällä!

Turvallisin Jouluterveisin,
Omameklarin väki

Vuodenvaihteen turvallisuusvinkit, Vakuutusmeklari Omameklari