Julkaistu 3 kuukautta sitten
tiistai, 20.2.2024

Lunta on saatu taas Suomessa runsain mitoin. Lumet tupsahtivat hetkessä lähes kaikkialle ja joka puolella Suomea on paljon pihoja lumesta putsattavana ja hiekoitettavana. Lisäksi suuret lämpötilan vaihtelut ovat liukastuttaneet kulkureittejä ympäri Suomessa. Kiinteistönomistaja on vastuussa pihojen kunnossapidosta, mutta tilanne voi olla toisin jos kiinteistö on esim. vuokrattu. Minkälainen sitten on yritysvuokralaisen vastuu piha-alueen talvikunnossapidosta?

Monet yritykset toimivat vuokratuissa tiloissa. Pääsääntöisesti kiinteistönomistajat vastaavat pihojen talvikunnossapidosta, mutta jos kiinteistö on vuokrattu, toisinkin voidaan sopia. Usein vuokrasopimuksiin sisällytetäänkin ehto, että vuokralainen vastaa kiinteistön piha-alueen talvikunnossapidosta. Tämä tarkoittaa yleensä lumitöitä, hiekoituksia ja lumitilanteen seurantaa katolla ja jopa lumien pudottamista katoilta tarvittaessa. Yritysvuokralaisten onkin syytä huolehtia tarkoin omista velvoitteistaan, että vahinkoja ei pääsisi syntymään.

Toiminnan vastuuvakuutus kattaa pääsääntöisesti myös kiinteistön vastuun, silloin kun yritys toimii itse omistamissaan tiloissa.

Vuokralaisen osalta asia ei ole kuitenkaan aina päivänselvä ja eri yhtiöt tarjoavat hieman erilaisia ratkaisuja riskin vakuuttamiseksi. Kannattaa varmistaa, miten omassa vakuutusyhtiössäsi voidaan vakuuttaa vuokralaisen vastuu liittyen vuokrasopimuksella sovittuun piha-alueiden kunnossapitovastuuseen.

Tutustu Finen julkaisemaan oppaaseen liukastumisvahinkojen korvaamisesta.

Yritysvuokralaisen vastuu piha-alueen talvikunnossapidosta, Vakuutusmeklari Omameklari